úterý 8. května 2018

Jarní Zbytov 2018

Podobně jako na podzim 2016 jsme v malém počtu (Franta, Kurt, Pepina a já) a dosti krkolomně s přestupem na autobus v Kuřimi a dlouhým čekáním v Bystřici, které jsme vyplnili návštěvou obskurního podniku napůl sauny a napůl hospody u náměstí, dojeli z Brna do Strachujova a zde zapadli do místní knajpy. Tentokrát jsem se ale poučil z minula a zavolal Honzovi Kellerovi, jestli by nechtěl také dojít; po chvíli přišel i s Malým vlkem, který už byl na Zbytově. Časem dorazili i další: Lucii přivezl z Miroslavi Jirka U., přijel Krokodýl a vytáhnul heligonku, přišel Honza Dědič, pěšky z Jimramova dorazil Jeroným, který cestou na kraji Strachujova narazil na jakousi svatbu a byl zde nucen chvíli setrvat a bylo do něj nalito pár panáků. V knajpě vládla dobrá atmosféra, Honza Keller poseděl i u stolu štamgastů (pak ale poměrně brzy odešel domů za Martou, kterou skolila chřipka; i Franta odešla dříve, byla dost unavená), místní dobrák se opět chlubil slivovicou, Krokodýl vyhrával, zpívali jsme, vyprávěli (výrazným hlasem byla jedna bývalá Honzova konfirmandka). V noci jsme se přesunuli na Zbytov (někteří museli nechat svá auta ve Strachujově) a vcelku brzy po přesunu šli spát. Bylo nás málo, tak na mě dokonce zbylo moje místo.

Ráno jsem budil zpěvem písně z prvního dílu Kumštu, což jsem neměl dělat, protože mi pak celý den zněla v hlavě a občas jsme si ji (spolu s dalšími) zanotovali s Kurtem. Krokodýl odjel ještě před budíčkem. Hlavní celodenní prací bylo odkorňování dřeva, kde se vystřídali skoro všichni kluci i pár holek, dále se samozřejmě hrabalo kdekoli a Franta, Pepina, Lucie a spol. připravovaly stodolu na divadelní představení Divadla Líšeň chystané Kellerovými na příští víkend, bylo kupř. potřeba zatemnit okna. V podstatě ještě před prací dorazila Domča s Davidem a velmi brzy také Kubišta s Věrou a Kolibovci. Během dopoledne přijela také Eva Nej. Krátce po obědě se na pár hodin cestou z Prahy do Brna stavil i Jony s Vítkem. Vítek všechny bavil svými rozumy s jeho hybridním dřevěným odrážedlem, které prý jezdí na benzín i elektřinu. Nějak mu ale nefungoval motor, což prý nebylo fér. Jony teoreticky i prakticky vypomohl při odkorňování a poté vedl řeč o pražské politice a hnutí Jana Čižinského Praha sobě. Po obědě odjel Malý vlk, později odpoledne se rozloučili i Kubišta s Věrou, Jony s Vítkem a Honza s Martinou a Kryštofem.

Program začal trochu později, protože u kamenného stolu bylo moc pěkně. Přijela Markéta Nešporová s manželem a promítala fotky a mluvila o své cestě do Bangladéše, textilním průmyslu a férové módě, o kterou se snaží na svém e-shopu TukTuki. Pak se diskutovalo a po večeři si při začátku kalení vzal slovo manžel Markéty, právník, který velmi zajímavě mluvil o různých slavných právnických kauzách (David Rath) a slavných českých mafiánech (zejm. Radovan Krejčíř). Nakonec se z toho vyklubal skoro další program, dost se i diskutovalo, spoustu poznámek a historek přidal i Honza Keller.

V neděli jsme jeli do Jimramova a pak se stavili v Bistru. Cestou do Brna dvěma auty jsme se stavili ještě na oběd v Nedvědici. Byl to opět skvělý Zbytov, počasí nám přálo, ale přijelo méně lidí, než kolik bylo plánováno, v posledním týdnu před Zbytovem se (skoro už klasicky) dost lidí odhlásilo. Uvidíme, jak to bude dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat