čtvrtek 16. června 2016

Jarní Zbytov 2016

Z Brna jsme měli v plánu přijet dvěma auty, sraz jsme si dali u Janáčkova divadla. Sešli jsme se tam v tomto složení: Franta s Kurtem, Honza Dědič a já. Byla tam také Pepina, ale ta nám bohužel šla jen zamávat (potřebovala něco domluvit s Klárkou). Jako taxi č. 1 přijel Dominik Hodač a Michal s Klárkou hlásili zpoždění, vlezli jsme tedy všichni k Dominikovi a odjeli na Zbytov. Ano, až tak jednoduché to nakonec bylo. Pepina tam ale zůstala čekat na Klárku, jestli se nakonec setkaly nebo jestli tam Pepina čeká dodnes, nevím. Michal s Klárkou pak ještě kupovali u Papouška víno, volali ale Dominikovi, že nemají cash a jestli bychom víno nemohli koupit cestou my. My už ale tou dobou vyjížděli z Brna, tak jsme jim chytře poradili, že je možné vybrat z bankomatu. Ano, i takto jednoduše lze získat peníze.

Mezi prvními na Zbytov dorazil Malý vlk oděný do obleku. Na Zbytov se vyfiknul víc než na jakoukoli svatbu posledních let, kde jsem ho viděl. Z Poličky přivezl Domču, která tam teď přechodně bydlí, a Jesetera, který se tam k nim připojil. Přijeli také Honza s Martinou, Hašlerka s Pecharovic sedmimístným autem z Prahy a Kady. Též několik nováčků přijelo: čas si konečně udělala Klárka Pecharová či Barča Mičková, Helča Est. s sebou vzala svou kamarádku Aničku Otrubovou. Přijel se za námi podíval i místní farář Jára Coufal, hlavně kvůli tomu, aby s Jeseterem domluvil nedělní hraní. Zbytov se totiž termínově shodoval s Moravetzovým varhanickým kurzem, což způsobilo, že v neděli nemohl být přítomen Míra Kadeřávek a Jeseter po mém krátkém naléhání vytrhnul místním trn z paty, když přislíbil přijet a hrát. Stylovým Volvem dorazil též Krokodýl. Hned když jsem vysedal z auta a ono Volvo spatřil, bylo mi jasné, že nemůže patřit nikomu jinému než tomuto slovutnému harmonikáři z Vysočiny. Svoji krátkou návštěvu na Zbytově (před snídaní už zase musel odjet) pojal Krokodýl jako úkol zabavit nás hraním sprostonárodních písní, spustil tedy téměř hned, co jsme usedli v myšárně, dokonce před mým oficiálním zahájením. Když už jsme byli všichni (poslední dorazil tuším Kady) a přišel mezi nás i Honza Keller, musel jsem se s oficiálním zahájením trochu vnutit a tím na chvíli utnout proud Kominíčků, Dráteníků, Bab Blažkových a Vozů od Vimperka. I pro tento Zbytov (tentokrát s velkou Kurtovou pomocí) jsem totiž připravil song (a informace o tom, kde leží mé místo, v kolik bude snídaně apod., musely také zaznít) a sice Ó Honzo zpěv náš důstojný. Takt odmával Jeseter a zdárně jsme to zazpívali, mistr promítač Malý vlk opět točil video. Pak jsem ještě do kulturního programu pátečního večera přispěl přečtením fejetonu Umberta Eka o smrti, čímž jsem připomněl jednak nedávno zemřelého Eka, tak jsem neplánovaně též nastavil zbytovský diskurz, neboť v sobotu večer jsme s hosty několik hodin debatovali právě mj. o smrti a umírání. Více níže. Pak přišla ke slovu opět Krokodýlova heligonka, po přezpívání repertoáru a několika méně známých válů hrál také Honza na kytaru a zpívali jsme dál, přidal se i Hašlerka s baskytarou, došlo i na několik songů Kadyho s Hašlerkou. Hugo nás pozdravoval od Dity, která již podruhé těsně před Zbytovem onemocněla a nemohla přijet, a oznámil zásnuby. Datum svatby připadá na Jimramov, což bylo obsáhle diskutováno.

Nakonec jsem spal na peci, na mém místě, jak jsem ráno zjistil, si hověli Franta s Kurtem.

Ráno jsme se po snídani zvolna pustili do práce. Honza sice tentokrát opět zhotovil rozpis prací, ale nebylo jich moc, což svádělo k zahálce. Holky Lucka, Helča, Anička, Franta, Domča hrabaly kdekoli a rozhrabávaly krtince, Kurt s Honzou vyváželi hnůj ze salaše, Honza Dědič s Jeseterem odklízeli šutry od chaloupky a cihly kladivem rozbíjeli na cestě, Martina s Barčou a Klárkou P. (chvilku jsem pomáhal i já a snad i Honza D.) uklízely větve k ohništi. Malý vlk s Klárkou H. pracovali ve stodole, uklízeli, luxovali, myli okna a zbavovali stodolu nánosů ze zimy. Největší pracovní parta se utvořila kolem dřevěné chaloupky, kde Dominik zarovnával terén a ostatní (Hugo, Štěpán, Hašlerka, později i Honza D., Jeseter a já) odváželi hlínu do bývalého koňského výběhu. Kolem dvanácté hodiny, kdy už většina pracovníků posedávala kolem kamenného stolu, odjeli Honza s Martou do Brna na pohřeb Jana Šimsy. Vzápětí po jejich odjezdu, tj. kolem čtvrt na jednu, přijeli mladí Hájkovi s tím, že Jony by rád též stihnul ten brněnský pohřeb. Nicméně se zakecal, opravil jakési housle, které s sebou vozí v kufru auta, a nakonec i prací přispěl ke zvelebení Zbytova, když se rozhodl vyčistit okap (to, že si k tomu zprvu přinesl příliš krátký žebřík, ho od této bohulibé činnosti neodradilo), takže pohřeb nestihl a odjížděli někdy kolem půl páté do Brna s tím, že rovnou pojedou za babičkou a dědou (ano, myšleni jsou Jitka se Štěpánem). Někdy kolem druhé hodiny byl oběd (klasické těstoviny). Čas do příjezdu hostů využili někteří k procházce po kopcích, kupř. ale já s Kurtem jsme pili u kamenného stolu Tullamorku. Podíval se za námi i Sam Kadeřávek, Malý vlk poskytl k obecnému užití krabici Lega. Ve čtvrt na šest přijeli vzácní hosté – Bára Antonová, předsedkyně Žít Brno, s doktorkou Reginou Slámovou z hospice sv. Alžběty v Brně. Jako doprovod s nimi přijel také Tomáš Růžička. Nejprve jsme povídali venku u kamenného stolu, po setmění jsme se přestěhovali do myšárny, povídalo se několik hodin. Hlavním tématem byla paliativní péče, Bára Antonová popisovala svoji osobní zkušenost s Lucií Prcií Bittalovou. Ke konci už samozřejmě došlo i na jiné věci, politiku Hradu, politiku v Brně atp. Během programu přišla první jarní bouřka a Honza Keller, který se s Martou a dalšími právě vrátil z Brna, pro jistotu vypnul proud. Bouřka ale byla brzy tatam. Honza s Martou pak se svými hosty debatovali u sebe, takže se bohužel nemohli zúčastnit našeho programu. Večer odjížděl domů nejprve Dominik, pak i Michal s Klárkou. Kadymu nebylo nějak dobře a zůstal ve Věcově. K večeři tentokrát nebyly tradiční brambory s tvarohem, ale opět těstoviny, které zbyly od oběda. Pak se klasicky békalo, na kytary hráli Kolib s Jeseterem. Došlo i na zpěvník Nová píseň a hity jako Černá zem atp. Do rána jsme zůstali ve složení Franta, Kurt, Malý vlk a já a mj. jsme vzpomněli velké časy, kdy jsme s Malým vlkem natáčeli filmy.

Ráno jsme jeli do Jimramova, Jára Coufal kázal o Gedeonovi. Pak jsme šli do Bistra a vrátili se trochu poklidit na Zbytov. Rozjeli jsme se pak do svých domovů, já s Frantou a Kurtem jsme ještě využili nabídky Malého vlka a jeli na okružní cestu multiplou nejprve do Poličky, kam jsme vzali Domču a poseděli zde v hospůdce na náměstí, pak na vlak do Žďáru.

Žádné komentáře:

Okomentovat