sobota 9. ledna 2016

Jarda Svoboda – Hosín 12. listopadu 2015

Jardovi Svobodovi, kapelníkovi Trabandu, v poslední době přibývá sólových koncertů. Šušká se dokonce o tom, že by mohl letos vydat sólové album, takže se samozřejmě snažím pilně sledovat, co na svých recitálech hraje. Osobně se mi jej slyšet při sólovém vystoupení už dlouho nepoštěstilo, ale doputoval ke mně playlist Jardova koncertu v Hosíně u Českých Budějovic 12. listopadu 2015. Je to konzultováno přímo s Jardou, takže to snad sedí. Playlist je zde:

Řeka
Jsi
Královno noci
Havrani
Mluv se mnou, miláčku
Svatební
Slovo o slově
Pozvedám své oči k horám
Jdu za tebou
(Koubek)
Lano, co k nebi nás poutá
Otče ohně
Kristyno!
Na svém místě
Šťastná hvězda
Nad Koločavou
Moje volba 1
Nehledám nacházím
Vlaštovky
Nebojsa
Jdu krajinou
Po potopě


Je to dosti zajímavý průřez Jardovou písňovou tvorbou, který zahrnuje jak písničky Otcových dětí a Trabandu, tak také starší nevydané písně a novinky. Navrch pak převzatou písničku od Vaška Koubka Jdu za tebou, která upomíná na časy, kdy Traband na svých koncertech hrával Koubkovu Milou a pak ho doprovázel na albu Každej pes (2004).[1]

Otcovy děti
Z repertoáru Otcových dětí Jarda tu a tam na koncertech něco zařadí, stará písnička Otcovek Mezi nebem a zemí posloužila jako otvírák např. na koncertě 21. února 2007 ve Strakonicích. V Hosíně Jarda začal podobně, písničkou Řeka, a skončil písní Po potopě. Na webu je záznam přímo z Hosína:



Traband
Od Trabandu v Hosíně zaznělo, jestli dobře počítám, šest písniček, půlka z nich – nepřekvapivě – z alba Přítel člověka[2] (Havrani, Vlaštovky, Jdu krajinou), sólově často hrané Lano, co k nebi nás poutá, ale i Nad Koločavou či opus Mluv se mnou, miláčku z nejnovějšího alba Vlnobeat.



Starší nevydané písně
Z doby kolem vydání Přítele člověka pochází vícero písniček, které se zatím na žádné album nedostaly. Asi nejznámější (ale pozapomenutá) je Moje volba, kterou Traband hrával na svých koncertech. V playlistu je doplněna číslem 1, aby se nepletla s jinou písní téhož názvu; Jardovu písničku Moje volba zpívá také The Tap Tap. Dále v Hosíně zazněla písnička Jsi, kterou Traband podobně jako Moji volbu nahrál na demo 2006, ale na o rok novější album Přítel člověka se už nedostala. Z podobné doby pochází, pokud vím, také Svatební a Šťastná hvězda. Nahrávky těchto čtyř písniček jsou k poslechu na webu Evangelického Traband Funclubu.

Novinky
Zbývajících osm písniček jsou novinky, které jsem naživo ještě neslyšel. Minimálně dvě z nich, Královno noci a Nehledám nacházím, hrál Jarda na svých recitálech už v roce 2014. Písničku Na svém místě uveřejnil Jarda na sklonku roku 2014 na svém Youtube kanálu. O těch dalších pěti písničkách (Slovo o slově, Pozvedám své oči k horám[3], Otče ohně, Kristyno!, Nebojsa) nic nevím a těším se na ně.


[1]Na živém albu Trabandu 10 let na cestě zpívá Koubek s Trabandem také skvělou písničku Hospoda nahranou také původně na albu Každej pes
[2]Právě před vydáním Přítele člověka, kdy měl Traband roční pauzu, Jarda několikrát vystoupil sólově, kde mj. hrál písničky z chystaného alba a kde se začal doprovázet na harmonium.
[3]Úvodní slova žalmu 121.

Žádné komentáře:

Okomentovat