středa 8. února 2012

Hra o trůny

Nejsem moc fanoušek fantasy, neznám ani ta nejznámější díla, ale na první sérii Hry o trůny jsem se podíval vcelku s chutí. Moc se toho tedy během těch deseti hodinových dílů neudálo (markantní je to hlavně v posledním dílu, kdy je válka za dveřmi, ale pořád se jen pindá, aby mohla začít až v prvním dílu druhé série), ale skvělí herci, několik výborných scén, lokace, kostýmy apod. ten příběh bez problémů utáhnou.

Přesto ale musím trochu stát v opozici proti nekritickým milovníkům tohoto seriálu, kterých je, zdá se, vcelku dost. Hra o trůny si hraje na rafinovanou „intrikiádu“ (ha!, vymyslel jsem novotvar), přitom ti, kteří byli již v prvním díle ukázáni jako nesympatičtí záporáci a rozmazlení frackové, jsou skutečně záporáci, ten, o kom se na začátku mluví, že by byl schopen zradit, skutečně posléze zradí. Celkově je zde až podezřele hodně nesympatických dětských postav, a i ti kladní (Bran Stark) jsou až příliš rychlí s odsudkem svých nejbližších. Ze začátku, kdy divák ještě nemá jasno v postavách, se zdá, že se před ním rozehrává zajímavé drama se spoustou větví a vedlejších zápletek, ale pak se ukáže, že jde vlastně jen o mocenský souboj dvou tří rodin a jedné blondýny (Daenerys), která žije za mořem a nijak zatím nezasahuje. První série vrcholí „překvapivou“ scénou právě s Daenerys, přitom je vcelku předvídatelná, protože je jednak dopředu naznačeno, jak to dopadne a kdyby to dopadlo jinak, celá její linie by neměla vůbec žádný smysl.

Hra o trůny je něco mezi velkou fantasy, kde se fantazii meze nekladou, a evropským středověkem. Realističnost kvituju, ale ztráta způsobená tím, že nejde o evropský středověk (a příběh tedy není nijak ukotven, postavy nemohou citovat nic známého z lidské historie*), není moc ničím nahrazena. Postavy žijí trochu ve vzduchoprázdnu, sice je tam pár zmínek o nějakých bozích a pak nějaké historky o tom, jak kdysi nějaký král zradil jiného krále, ty jsou ale úplně šumafuk. Příběh jde dopředu tempem spíše pomalým, máme na postavy čas (což je někdy využito sice předvídatelně ale dobře - viz proměna vztahu Daenerys k Khalu Drogovi; jindy však zbytečně - wtf gay scéna ve vaně), máme čas přesně sledovat, kdo s kým a jak souloží a komu odkud cáká krev, a přesto se nenajde dost prostoru pro větší uchopení daného vymyšleného světa, na co myslí, jak žijí, čemu věří jeho obyvatelé (třeba i ti obyčejní - dva záběry do kovárny nám toho moc neřeknou). Jakoby se fantazie autora zastavila na tom, že zima a léto se v tomto světě střídají po několika letech a že na severu je zimní hrad (zimohrad) a na jihu letní hrad (létohrad). Dál na severu je pak Zeď chránící před nepřátelskými bytostmi, kterou lidé, kteří nyní obývají zem, nemohli snad nikdy postavit (ne že by to bylo nemožné, ale že je ta zeď vůbec nezajímá, místo toho akorát proti sobě intrikaří a na ochranu země na pevnosti na Zdi vysílají dopadené lapky a jinou verbež). Ochránci Zdi žijí pod přísahou a v celibátu, což je neudržitelné, ale asi je potřeba, aby to bylo více osudovější, ze stejného důvodu je to také odevšad kamkoli hrozně daleko, je vždy potřeba se rozloučit minimálně na několik měsíců, všichni jsou hrozně hrdí a při objímání do sebe spíš naráží a místo „yes“ říkají „I“.

Sága je to, zdá se nekonečná, není tam žádná hlavní postava, pokračovat to může pořád dál. První desetidílná série je, pokud vím, podle první knihy, knih je plánováno minimálně sedm.

Přes všechna dalo by se říct negativa, je to zajímavé, napínavé a dobře se na to kouká (číst bych to ale fakt nechtěl), takže na druhou sérii se těším.

P.S.: Seriál jsem viděl s poměrně hroznými českými titulky, které vytvořil jakýsi Lord Hlawoun z Pilsnerfellu. Nemůžu si pomoct, celá ta fantasy scéna je mi poněkud směšná.


*/ To je, jak mě tak napadá, vlastně dost podstatná věc ve všech fantasy dílech. Oč zajímavější jsou třeba Ekovy romány Jméno růže či Baudolino, které jsou sice jakoby spoutány vsazením do určité lidské epochy, ale to autorovi přesto nebrání popustit uzdu fantazii a přitom moci využít reálných odkazů (mj. Aristoteles v Jménu růže či říše krále Jana v Baudolinovi, kde dokonce vystupují zcela fantastické postavy a rasy).

1 komentář:

  1. Zajímavý komentář. Ano, je tam hodně dětských postav, totiž v knize je všem ještě tak o 5 let méně, to však v dnešní době v seriálu asi nejde zobrazit, protože to by tam ten sex měly samé nezletilé děti. Je to ale myslím dobře pojato a zestaršeno. Totiž to jak je starý Ben Stark či král už je sám o sobě velmi úctyhodný věk, na tamní poměry.. Jsou to vlastně už takoví stařečkové.

    OdpovědětVymazat