neděle 22. května 2011

Pár slov k tracklistu nového alba Trabandu Neslýchané

Zítra vychází nové album Trabandu Neslýchané a dnes byl konečně zveřejněn kompletní seznam písniček. Podobně jako loni k Domasa, i dnes to trochu okomentuju, další informace pak snad napíšu, až si album koupím.

Album obsahuje 12 písniček (nebo intro a 11 písniček) a tentokrát z nich znám menší část než loni, Traband s deskou více tajnůskařil. Je patrný trochu odklon od písniček o krajině a návrat do doby zhruba Road Movie, jak tematicky (písničky o různých lidech trochu „na kraji společnosti“), tak částečně i přístupem. Dechno se sice nevrací (i když Janina trumpeta a Robertova tuba jsou velmi patrné), ale jsou zde opět např. Jardovy samply zvuků pochytaných různě po venku nebo z rádia, podobně jako na Road Movie a mp3 bonusech k tomuto albu.

Pět písniček (Déjà vu, Taková ženská, Takovej pán, Vetřelec, Deža ví), pokud se nepletu, vůbec neznám.

To, že albu bude popěvek Moji učitelé, mě trošku překvapilo, ale ne nepříjemně. Písničku jsem slyšel v září a v říjnu 2009 spolu s novinkami, které pak vyšly na Domasa, kam ale tato písnička logicky moc nezapadala. Pak se po ní trochu slehla zem a do koncertního repertoáru se vrátila až letos na jaře (slyšel jsem ji 21. dubna ve Futuru).

Princezna Lada čekala na vydání deset let, nevešla se na Road Movie. Do povědomí se dostala ale až po návratu Trabandu na pódia v lednu 2007 (poprvé jsem ji slyšel 8. února 2007 v brněnském Desertu); verze na albu Neslýchané dost kopíruje starou verzi z dema z roku 2006, ze kterého se vybíraly písničky na Přítele člověka. Toto demo od Jardy mám a tak se nahrávka Princezny Lady objevila samozřejmě i na webu Evangelického Traband Funclubu www.traband.tk.

Paní z koloniálu je podle mě trošku slabší písnička, ale už taky stará známá. Spolu s Posluchačem z Prahy a písničkou Kámen v botě jsou to typičtí zástupci písniček, které Traband začal na koncertech hrát brzy po vydání Přítele člověka.

Nádherná je Romeo a Julie po deseti letech (mezi trabandofily dosud známá jako Romeo a Julie po dvaceti letech). Tu Jarda zahrál v únoru 2007 na jednom sólovém koncertě, který zaznamenal Vláďa von St. (z čehož vznikl velmi cenný bootleg), a od té doby ne. Naživo jsem ji slyšel poprvé až na zmíněném dubnovém koncertě. Na koncertě i na albu ji zpívá bubeník Václav, což mi přijde škoda. Jeho zpěv v „předehře“ písně Zlá/sky na Domasa mi přišel jako skvělý nápad, tady takový rozměr chybí a písničku bych rád slyšel od Jardy.

Podobně Muž, který sázel stromy zpívá teď Jana. Jana ale zpívá přece jen častěji, navíc to s velkou nadsázkou můžeme pokládat za dlouho očekávaný návrat populární zpěvačky známé díky hitům Cirkus Praha a Měla jsem já pejska. Písničku jsem slyšel poprvé 21. prosince 2009 ještě v Jardově podání, podruhé až zase teď v dubnu.

Jak vidno, album Neslýchané je trochu kompilátem písniček, které podle hraní na koncertech vypadaly, že vyjdou hned na dalším albu po Příteli člověka (na Domasa, když to zjednoduším, z tohoto pohledu vyšly s výjimkou Pálíš, doutnáš, nehoříš a Krajiny v obrazech v podstatě samé novinky představené jednorázově půl roku před vydáním alba), a nových zcela neznámých písniček. Trochu výjimečné a do jedné z těchto dvou skupin nezařaditelné písně jsou Muž, který sázel stromy a Moji učitelé. Rád bych ale připomněl, že k písničkám z širšího okruhu Přítele člověka patří třeba zapadlá Moje volba („Říkali mi když přiložíš ruku k dílu“), zcela neznámá Jsi a další (např. hodně písniček z již zmíněného bootlegu Vládi von St.), na které se opět nedostalo, zapomnělo, či už je Jarda vyhodil. A pak samozřejmě ještě existují písničky z okruhu Domasa (které by se ale na Neslýchané asi nehodily tematicky): Blaník či Vyloveno, o novinkách typu Mám kabát z roku šestašedesát nemluvě. Věřme, že se Trabandům povedlo album namíchat dobře a že bude zase skvělé, jak jsme na to u nich zvyklí.

Pozn.: Spolu s novým studiovým albem vychází v jednom obalu i DVD, které obsahuje 12 písniček z posledních čtyř studiových alb Trabandu tlumočených do znakového jazyka. Album Neslýchané zastupuje písnička Moji učitelé. O DVD tento článek nepojednává, některé klipy jsou ke zhlédnutí na Youtube nebo iDnesu, až album koupím, budu vědět víc.

3 komentáře:

  1. Při prvním poslechu jsem nějak nemohl CD přijít na chuť. Po druhé už to bylo lepší a teď můžu říct, že je opět skvělé. Nesouhlasím s tim, že písnička Romeo a Julie nazpívaná Vaškem je škoda. Naopak, velmi se mi líbí a při poslechu si ji dám i 2-3x za sebou. :) Děkuji za pěkně napsanou recenzi CD se spoustou pro mě nových informací. OcniBulva

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za reakci, ale pozor, toto není recenze na CD, tu snad teprve napíšu. Tohle jsem napsal při pohledu na seznam písniček, které na té desce mají vyjít, ještě předtím, než jsem Neslýchané! slyšel. Vašek zpívá Romea Julii dobře, to v recenzi rozhodně plánuji zmínit.

    OdpovědětVymazat